Master-palvelimen asennus ja määritys

5.10.2018

Kirjoittanut: Eetu Pihamäki & Jan Parttimaa & Markus Nissinen

Asennus vaiheittain

Aloitimme asentamalla fyysiseen laitteistoon IdM:n Master-palvelimen eli palvelimen, joka pyörittää itse IdM-järjestelmää. Käyttöjärjestelmäksi valitsimme Linux -pohjaisen, 64-bittisen Ubuntu Serverin, josta asensimme 16.04.5 LTS -version.

Asennusmedia oli USB-tikulla ja käynnistimme laitteiston kyseiseltä tikulta, jotta päästään asennushommiin.

 1. Heti ensimmäiseksi ”USB-boottauksen” jälkeen ja kun tuli asennusruutu näkyviin, painoimme F2:sta (1.) ja valitsimme käyttöjärjestelmän kieleksi Englannin (2.). Hyväksyimme valinnan painamalla Enter.

 1. Tämän jälkeen painoimme F3:sta (1.) ja valitsimme näppäimistön kieleksi suomen (2.). Hyväksyimme valinnan painamalla Enter.

 1. Aloitimme tänän jälkeen asennuksen valitsemalla ”Install Ubuntu Server” nuolinäppäimillä ja hyväksymällä valinta painamalla Enter.

 1. Avautui ohjattu asennus. Valitsimme nuolinäppäimillä palvelimen kieleksi Englannin eli ”English”. Hyväksyimme valinnan painamalla Enter.

 1. Seuraavassa kohdassa piti valita sijainti. Koska sijaintimme on Suomi, valitsimme ”other”. Jatkoimme eteenpäin painamalla Enter.

 1. Sitten valitsimme ”Europe”. Hyväksyimme sen painamalla Enter.

 1. … ja lopulta valitsimme ”Finland”. Hyväksyimme tämänkin painamalla Enter.

 1. Koska valitsemamme maa ja kieli eivät muka sopineet yhteen, jouduimme valitsemaan ”United States – en_US.UTF-8”. Hyväksyimme valinnan painamalla Enter.

 1. Annoimme järjestelmän hostnameksi ”MIDPOINTIDM” (1.). Jatkoimme tämän jälkeen eteenpäin valitsemalla tabilla ”Continue” (2.) ja hyväksymällä valinta painamalla Enter.

 1. Seuraavaksi piti kertoa luotavan pääkäyttäjän koko nimi. Laitoimme nimeksi projektiryhmämme nimen eli ”Pisnismiehet” (1.). Kun olimme tämän kirjoittanut, valitsimme tabilla ”Continue” (2.) ja hyväksyimme valinnan painamalla Enter.

 1. Käyttäjätunnukseksi ehdotettiin kuvan mukaisesti projektiryhmämme nimeä ilman isoa alkukirjainta (1.). Jatkoimme eteenpäin valitsemalla tabilla ”Continue” (2.) ja hyväksyimme valinnan painamalla Enter.

 1. Seuraavaksi loimme hyvän salasanan käyttäjälle ”pisnismiehet” (1.). Jatkoimme eteenpäin valitsemalla tabilla ”Continue” (2.) ja hyväksyimme valinnan painamalla Enter.

 1. Toistimme seuraavaksi salasanan (1.). Jatkoimme eteenpäin valitsemalla tabilla ”Continue” (2.) ja hyväksyimme valinnan painamalla Enter.

 1. Seuraavaksi kysyttiin, halutaanko kotihakemisto kryptata. Koska halusimme näin tehdä valitsimme nuolinäppäimillä valinnan ”Yes” ja hyväksyimme valinnan painamalla Enter.

 1. Asennusohjelma ehdotti aikavyöhykkeeksi ”Europe/Helsinki”. Se oli oikein ja valitsimme nuolinäppäimillä ”Yes” ja hyväksyimme sen painamalla Enter.

 1. Seuraavaksi kysyttiin palvelimen kiintolevyn osioinnista, mitä sille tehdään. Meillä ei ollut tarvetta alkaa kryptaamaan levyä, joten valitsimme nuolinäppäimillä  ”Guided – use entire disk and set up LVM” ja painoimme Enter.Toinen syy sille miksi emme lähteneet kryptaamaan levyä oli se, että tällöin SSH-yhteydenotto palvelimen uudelleenkäynnistyksen yhteydessä ei olisi onnistunut ilman fyysistä käyntiä palvelimella. Tällöin olisimme joutuneet antamaan fyysisesti palvelimelle kryptauksen salasanan.

 1. Seuraavaksi kysyttiin osioitavaa kiintolevyä.  Valitsimme haluamamme ja jatkoimme eteenpäin painamalla Enter. (Kuvassa näkyvä levy ei ole aivan oikea, sillä imitoimme asennusta Oracle VirtualBoxissa kuvankaappausten takia.)

 1. Hyväksyimme kirjoitettavat muutokset liittyen osiointiin valitsemalla nuolinäppäimillä ”Yes” ja kuittaamalla valinta painamalla Enter.

 1. Seuraavaksi jouduimme kertomaan kuinka suuren osan kiintolevystä halusimme osioida. Valitsimme koko levyn koon eli kirjoitimme ”max” (1.). Tämän jälkeen valitsimme tabilla ”Continue” (2.) ja hyväksyimme sen painamalla Enter.

 1. Hyväksyimme yhteenvedon tehtävistä muutoksista liittyen kiintolevyyn osiointiin valitsemalla nuoliinäppäimillä ”Yes” ja hyväksymällä valinta painamalla Enter.

 1. Dataa aletaan kopioimaan levylle.

 1. Seuraavaksi kysyttiin välityspalvelimen (proxy) osoitetta. Emme tarvitse valityspalvelinta, joten jätimme kohdan tyhjäksi ja valitsimme tabilla ”Continue” ja hyväksyimme valinnan painamalla Enter.

 1. Seuraavaksi kysyttiin kuinka halumme hallita palvelimelle tulevia päivityksiä. Halusimme, että tietoturvapäivitykset asentuu automaattisesti, joten valitsimme nuolinäppäimillä ”Install security updates automatically” ja painoimme sitten Enter.

 1. Tuli listaus mitä ohjelmia halutaan meidän asentavan palvelimelle. Valitsimme, että palvelimelle asennetaan standardeja järjestelmän hyötyohjelmia (esimerkiksi palomuuri) ja OpenSSH server, jotta voimme ottaa palvelimeen SSH-yhteyden (1.). Valinnan jälkeen jatkoimme eteenpäin valitsemalla ”Continue” (2.) ja hyväksymällä se painamalla Enter.

 1. Haluttuja ohjelmia alettiin asentamaan. Tässä ei kestänyt kauan.

 1. Kun halutut ohjelmat oli asennettu, alettiin asentamaan GRUB -käynnistyksen lataajaa, jonka ansioista voidaan palvelin käynnistää asennettuun käyttöjärjestelmäämme.

 1. Tuli ilmoitus, jossa kysyttiin, että halutaanko GRUB asentaa pääasialliseksi käynnistyksenlataajaksi. Valitsimme ”Yes” eli kyllä ja hyväksyimme valinnan painamalla ”Enter”.

 1. Asennusta viimeisteltiin.

 1. Asennus oli valmis! Käynnistimme palvelimen uudelleen valitsemalla nuolinäppäimillä ”Continue” ja hyväksymällä se painamalla Enter. Palvelin käynnistyi uudelleen ja irroitimme USB-asennustikun palvelinlaitteesta.

Palvelimen perusmääritykset

Kirjauduimme palvelimelle sisään pääkäyttäjänä, jonka jälkeen teimme heti seuraavat toimenpiteet:

 1. Laitoimme palomuurin päälle
 2. Teimme palomuurin säännön, joka sallii SSH-yhteyden
 3. Latasimme ja asensimme kaikki päivitykset, jonka jälkeen käynnistimme palvelimen uudelleen.

Teimme nämä seuraavalla komentoskriptillä:

sudo ufw enable && sudo ufw allow ssh && sudo apt update && sudo apt upgrade -y && sudo apt autoremove -y && reboot

Kun palvelin oli käynnistynyt uudelleen, asetimme siihen staattisen IP-osoitteen. Avasimme tiedoston, johon IP-osoitemääritykset tehdään komennolla:

sudoedit /etc/network/interfaces

 

Avautui ”interfaces” -tiedosto, johon laitoimme seuraavat määritykset:

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s